Cookie

30 Haziran 2011 Perşembe

Metin Celal'in kaleminden: Türkiye'de e-Kitap



Türkiye'de e-kitap konusunda yapılan ve yapılması gereken konuların başında telif hakları gelmektedir. Korsan yayın tehlikesi birinci ve en önemli sorun... Diğer bir konulardan biri ise dağıtım ve tanıtım. Metin Celal'ın "Cumhuriyet Kitap"ta Elif Tanrıyar ile yaptığı söyleyişiyi okumanızı öneriyoruz.

"Dijital dolaşıma sokulacak yayınların her araçla erişilebilir olmasını sağlamak gerekiyor. Tüm bilişim platformları, işletim sistemleri üzerinde, donanım ve yazılım bağımsız olarak çalışacak biçimde yapılandırılmış olup ilerde ortaya çıkabilecek donanım ve yazılımları da kapsayacak biçimde geliştirilecek bir içerik yönetimi sistemine ihtiyaç var. İçerik yönetimi sisteminin tek merkezli mi yoksa birden fazla merkezden mi yapılmasının sektörel açıdan daha yararlı olacağını araştırıyoruz... İş yönetimine ilişkin çeşitli iş modelleri önerileri var, bunları tartışıyoruz. Yayınevleri dijital yayınlarını kendi web sitelerinde oluşturacakları satış sistemleri aracılığıyla doğrudan okura perakende satış yapabilecekleri gibi internet kitapevleri, erişim sağlayıcıları, mobil iletim operatörleri, kütüphaneler vb kurumsal aboneler ve donanım/yazılım sağlayıcıları ile anlaşmalar yaparak da toptan satabilirler. Yayıncılık açısından hangi yöntemin daha verimli olabileceğini araştırıyoruz."1



Referanslar:
1) Türkiye’de E Kitap: Elif Tanrıyar’la Söyleşi (sabitfikir dergisi için) Metin Celal'in bloğundan

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.