Cookie

15 Ekim 2011 Cumartesi

Ücretsiz kitabın korsanı olur mu?





"What is EPUB 3?" Matt Garrish tarafından yazılan ePub format kitabın haberleri bugünlerde oldukça sık rastlıyoruz. Bize de bu kitabın haberi "Google Alert" servisinden geldi. Kitabın O'REILLY sayfasından bu ücretsiz kitabı indirdik. Sitedeki gerekli formu doldurup üye oluyorsunuz. Bu kadar basit...

Ne kadar üzücüdür ki "Google Alert" servisinden bu kitabın bir "korsan" web sitesinden link bilgisini içeren bir uyarı maili aldık. Maildeki haber ve linke gittiğimizde ücretsiz bu kitabın linkini gördük. İlk düşündüğümüz şey "ücretsiz bir kitabın nasıl olurda korsan bir linki çıkar?" sorusu oldu. Gerçi dijital yayıncılık sektöründeki haberlerde ve bizimde daha önceden yayınladığımız bir makalemizde, korsanların yazarların kitabının tanıtılmasında ve yazarın tanınmasında direkt bir promosyon etkisi yarattığını biliyoruz. (9 Temmuz 2011 günkü makalemiz) Merak ediyoruz: Ücretsiz bu kitabın resmi dağıtımcı sitesinden değilde korsan linklerden indirenlerin sayısı kaç? Acaba korsan linklerin ratingi daha mı fazla...

Korsan linklerin olduğu bu siteleri baktığımızda da oldukça reklam aldıklarını görüyoruz. Bizce bir başkasının emeği üzerinden para kazanan bu siteleri kullanmamak öncelikle kişisel duyarlılık gerektiriyor. Ne kadar duyarlı olunursa bizim gibi toplumlarda düşünce gücünün ve emeğin önemi daha da artacaktır.



"Google Alert" ile kitaplarınızın korsan linklerini takip edebilirsiniz.

Beta "Google Alert" hizmetinden bu konuda olduğu gibi diğer konulardan da faydalanabilirsiniz. İlgilendiğiniz konuların anahtar kelimelerinden "Google Alert" oluşturun. Anahtar kelimelerin geçtiği haberler anında mailinize gelecektir. Böylece siz aramak için zaman kaybetmeden "Google Alert" size istediğiniz kelimeler hakkında sizleri uyaracaktır. Dijital yayıncılık konusunda ve kendi yaptığımız kitapların haberlerini sıcağı sıcağına takip ediyoruz.

"Google Alert" resmi sitesi: http://www.google.com.tr/alerts 

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.