Cookie

25 Eylül 2012 Salı

QR Kod ile Mobil Kampanya

Eğer bir mobil kampanya düşünüyor iseniz ve QR koddan yararlanmak istiyorsanız bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bu yazı, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı boyunca, Harvard Koleji Kütüphanesi birimi olan Eda Kuhn Loeb Müzik Kütüphanesinde yürütülen bir pilot çalışmanın orijinal literatüründen alıntı yapılarak hazırlanmıştır. Literatürde QR kodun nasıl kullanılıyor olması gerektiğinin halk tarafından bilinmesi için öğretici çalışmalar yapılması gerektiğinin altı çizilmiştir. Bu pilot çalışma hakkındaki yazımızı okumak için tıklayınız.

QR Kodlu Kampanya Hazırlama Aşamaları



1. Kampanya İçin İçeriğin Belirlenmesi
QR kod ile yapılan kampanyalarda ilk adım "neden QR kod kullanmalıyız?" sorusuna net bir şekilde cevap verebilecek bir içeriğe sahip olmanızdır. QR kod (Quick Responce), mobil cihazlar için çabuk erişim sağlayan bir teknolojidir. Bu köprü sayesinde son kullanıcılar, URL adresi yazmadan, vakit kaybetmeden, çabuk ve pratik bir şekilde hedef mobil web sayfalarına fotoğraf çekerek bağlanır. Hızlı bir şekilde ürün ve hizmetinize dahil olur. Mobil sayfaya bağlandıktan sonra, hedeflediğiniz aktiviteye katılır. Hedef sayfanızda bir film var ise onu seyreder; ya da bir ürün satın alabilir veya ankete katılabilir.

QR kod sizin ürününüz/hizmetiniz ile son kullanıcı arasında bir köprü kurar. Eğer böyle bir köprü sizin ihtiyacınız ise bu ücretsiz teknoloji kullanmamanızda hiçbir neden yoktur!

QR kod ile yapılan mobil kampayalar, insanların merak etmek (teaser) duygusunu tetikler. Acaba bu karelerde ne var! Bu farklı iletişim aracı, hep meraklı yanımızı harekete geçirecektir.

Aşağıdaki örnek afişler Google arama sonuçlarından bulunmuştur. 




2. Kampanya Hedef Web Sayfalarının Mobil Cihazlar İçin Optimize Edilmesi
Unutmayın ki QR kod ile yapılan kampanyalar mobil cihazlar içindir. Bunun içindir ki kampanya hedef web sayfalarının mobil web için uygun standartta tasarlanması, optimize edilmesi gerekir. Birçok web sitesi mobil cihazlar için uygun standartlarda hazırlanmamış olabilir. Akıllı telefon ve tabletler ile desktop bilgisayar arasındaki temel fark pil enerjisi ile çalışmalarıdır. Ek olarak bazı telefonlar FlashPlayer destekli site içeriklerini çalıştırmaz. Bunlarla birlikte bir dizi önemli konu mobil web standartlarına uygunlukta sayfaların tasarlanmasına neden teşkil etmektedir.

Öncelikle bu konuda profesyonel ve deneyimi olan tasarımcılar ile hedef sayfalarınızı tasarlamanız çok önem taşımaktadır. Küçük ekranlı akıllı telefonlarda küçüçük yazıları okumak, ne yazdığı ilk bakışta belli olmayan başlıkları okumak oldukça güçtür. Ve en önemlisi bile bile son kullanıcıya bunları dayatmak oldukça yanlıştır.

İster QR kod kullanın, ister kullanmayın; eğer mobil cihazlardan erişim yapılacak bir web kampanyası hayal ediyorsanız öncelikle mevcut sayfalarınızın mobil web standartlarına uygun olup olmadığını anlamak zorundasınız. Yoksa kampanyanızda istediğiniz başarıyı beklemek hayal olacaktır. 

 Mobil ve desktop versiyonu olan bir site örneği



3. QR Kodlu Afişlerin Konulacağı Lokasyonun Belirlenmesi
Üzerinde QR kodun olduğu bir duyurunun nereye konulmalı ya da asılmalıdır? Bu önceden düşünülüp, belirlenmesi gereken önemli bir adımdır. Herşeyden önce çok iyi kablosuz (WI-FI) erişimi olan bir yer seçilmelidir. Ancak son kullanıcılar böyle bir konumda mobil cihazlarından internete erişim sağlayabilirler. Diğer bir deyişle 3G gibi bir gereklilik zorunlu olmadan insanlar erişime kolayca sahip olmalıdırlar.

Bu şartlar sağlandıktan sonra QR kodun olduğu duyuru veya afiş herkes tarafından rahatlıkla görülebilecek bir yere konulmalıdır. Acil durum çıkış kapısı önü, asansör kapıları, bekleme alanları gibi veya trafiğin yoğun olduğu yerlerde bu afiş asılmamalıdır. Çünkü tehlikeli ve acil durumlarda bu alanların kalabalık olmaması önemlidir.

Afişlerin ışık alan bir yerde olması önemlidir. Mobil cihazlardaki kameraların fotoğraf çekerken ışığa ihtiyaç duyacağını bilmek önemlidir.

Çok yüksek yerlere afişler asılmamalıdır. Yüksekteki afişin görülmesi, farkında olunması kullanıcıya zorluk doğuracaktır.

Tesco QR Code Pilot Çalışması İle İlgili Film





4. Mobil Web Sayfalarının Hazırlanması ve URL Adreslerinin Belirlenmesi  
Son kullanıcıların afişinizdeki ürüne ya da hizmete ulaşması için mobil web sitenizde hedef sayfaların tasarlanıp, hazırlanması sürecınden sonra artık elinizde URL link adresleri var demektir. Burada unutulmaması gereken bir ayrıntının kaçırılmaması önemlidir.

Diyelim ki afişinizi birbirinden ayrı 3 farklı lokasyonda kullandınız. Bunlardan bir tanesinin A, diğerinin B ve uçünsünün C lokasyonunda kullandıysanız; 3 farklı QR kod oluşturmanız sizlere analiz aşamasında fayda sağlayacaktır. Böylece A, B ve C lokasyonlarından ne kadar erişim sağlandığını rahatlıkla bilebileceksiniz. Bunun gibi diğer ayrıntıları düşünmeniz de fayda olacağını bilmelisiniz.

Hedef mobil web sayfanızın analizlerinin elde edilmesi için ücretsiz Google Analiz kodlarının web tasarımcınız tarafından hazırlanması ve HTML sayfalarda kullanılması gerektiği unutmamalısınız. Bu hizmet Google tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.

QR kod ile bir sinema filminin tanıtımı



5. QR Kodun Oluşturması
QR kodunuzu oluşturmak ücretsizdir.  http://qrcode.kaywa.com/ adresinden hedef mobil web sayfalarınızın URL adreslerinin girerek QR kodlarınızı elde edebilirsiniz. Kare formatındaki QR kodları  masaüstüne sürükleyerek baskı amaçlı kulanabilir veya HTML kodunu alıp web sitenizde de kullanabilirisiniz. Fakat biz afişde ve halka açık yerlerde kullanacağımız için baskı için resim belgesini alıp kullanmalıyız.

QR kod oluştururken URl adersi, text, SMS, telefon bilgisi de girebilirsiniz. Aşağıdaki filmde QR kodun nasıl oluşturulacağını seyredebilirisiniz. 

Kaywa sitesinden QR kod oluşturmak



 6. Afişin Tasarımı
Afişler içerisinde QR kod tasarım kurallarını bozmayacak şekilde mümkün olduğu kadar büyük kullanılmalıdır. Beyaz zemin üzerine siyah renkte, net bir şekilde basılması sağlanmalıdır. Afiş en fazla bir mesaj ve QR koddan oluşacak kadar basit ve yalın olmalıdır.

QR kodun bir yanında URL adresinizi yazmanızda fayda olacaktır. QR kod okuyucu programı olmayan son kullanıcılar, bu adresi yazarak kampanyaya katılabileceklerdir.

Kitapçıda QR kod uygulaması



7. Test Aşaması ve Kampanyaya Başlamak
Herşey hazır olduktan sonra gerekli testleri yapıp; QR kodlarının ve Google Analiz kodlarının doğru çalışıp çalışmadığını test ediniz. Testlerde bir sorun gözünüze çarpmadıysa kampanyaya başlayabilir; afişlerinizi belirlenen lokasyonlara asabilirsiniz.

Bundan sonra analiz sonuçlarını izlemek ve değerlendirmek yaparak kampanyanızın gidişatı hakkında daha bilimsel bilgilere ulaşacaksınız. Profesyonel bir şekilde hazırladığınız kampanyanız size bir sonraki çalışmalarda yeni ufuklar açacaktır.






Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.