Cookie

29 Ağustos 2014 Cuma

EPUB 3 Erişilebilirlik Kılavuzu



IDPF üyesi Matt Garrish tarafından özenle hazırlanan "EPUB3 Erişilebilirlik Kılavuzu", ePub3 (reflowable) format dijital kitap olarak ücretsiz indirim linki yakın zamanda yayınlandı. Bu kılavuz ePub3 format oluşturma konusunda sizlere rehberlik edecek en kapsamlı çalışma. Bu nedenle Sayın Matt Garrish ve ekibine teşekkür ediyoruz.

Kılavuzdan altını çizdiğimiz satırlar

Kılavuzdaki örnek kodlamalarda HTML5 kullanımı ePub3 formatta çok önem taşımaktadır.


Bu kılavuz, ePub3 format hazırlama konusunda teknik konulara açıklık getiriyor. Daha çok IDPF standartlarına uygun uygulama programı hazırlayanlara hitap etmektedir. Fakat açık kaynak kodlama, XML tekniği ile uğraşanlar için de ePub3 format konusunda -bizce- başucu kaynak dijital kitap olduğunu vurgulamak isteriz. Kılavuzun önsözünde belirtildiği gibi bu dijital kitap, Matt Garrish ve Markus Gyling tarafından hazırlanmış "EPUB3 Best Practise" dijital kitabının bir bölümünün çok daha genişletilerek hazırlanmış halidir. ePub3 semantik sözlüğü (vocabulary) ve örnek kodlamaları ile standartlar açıkca ve net bir dille yazılmıştır. Konu ile ilgilenenler yazımızın sonundaki Linkler başlığı altındaki IDPF linkinden ePub3 format dijital kılavuzu ücretsiz indirebilirler.

Kılavuzda epub:type semantik dili örneklemelerle net bir şekilde anlatılmaktadır. Bugüne kadar web üzerinden yayınlanan semantik standartlarını takip etmeye çalışırken, böyle bir kılavuzun yayınlanması çok iyi oldu. iBooks içerisinden arama yaparak istediğimiz konuya off-line ulaşabiliyoruz. Ayrıca SVG, CSS kullanımı, FXL (fixed layout), Media Overlays, Metadata, Text-to-Speech, Scripted başlıklarında kaynak bilgiler, bu kılavuzu başucu yapmaya yetmektedir.

ePub3 format konusunda daha genel kapsamlı bir rehber isterseniz "EPUB3 Best Practise" adlı ePub3 format dijital kitabını yazımızın sonundaki O'Reilly linkinden satın alabilirsiniz. Bu arada O'Reilly ePub format dijital kitaplarının DRM'siz olduğunu hatırlatalım. 


IDPF EPUB Accessibility Forum

ePub3 format ve erişebilirlik konusundaki standartlar hakkında, soru sormak veya cevapları okumak için "IDPF EPUB Accessibility Forum" adresine girip; 24 saatlik geçici bir şifre alarak foruma katılabilirsiniz. Çok geçmeden Matt Garrish veya diğer ilgili kişiler tarafınızdan sorularınız cevaplanıyor. Elektronik yayıncılık sektörünün teknik konularda gelişmesi için çok verimli bir forum olduğunu söyleyebiliriz.

Open IDPF EPUB Accessibility Forum

Ayrıca yine IDPF tarafından sunulan "EPUB3 Forum" adresinde ePub3 format hakkındaki güncel başlıkları takip edebilirsiniz.

Open IDPF EPUB 3 Forum

Ülkemizde de benzer bir forum, Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından "Dijital Yayıncılık Forumu" adıyla hazırlandı. Deneyim ve tecrübelerimizi paylaşmak için TEYTAG olarak bu foruma üye olduk. Fakat bir yılı aşan bir süredir hayata geçemedi. Nedenini bilemiyoruz.

Linkler


EPUB3 Erişilebilirlik Rehberi'ni web üzerinden okumak için tıklayınız.


Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.