Cookie

6 Ekim 2014 Pazartesi

Dijital kitap tanıtımında "örnek dijital kitabın" önemi

Dijital kitap tanıtımı oldukça zor bir iştir. “Nasılsa dijitalleri dağıtımcı web sitelerine verdik, şimdi satışlarına bakalım” düşüncesi ile hareket etmek; işinizi, satışlarınızı, yazarın ve sizin motivasyonunu ve en önemlisi de okuyucunun beklentisini bozacaktır. Hele ki Amazon, iBookstore gibi büyük dijital dağıtımcılarında dijital kitaplarınız var ise tanıtımda zorluk çekmeniz oldukça doğaldır. Çünkü dijital dünya, pazar sınırlarını kaldırdığı için binlerce dijital kitap arasında sizin eserinizin farkedilmesi ve satın alınması için yapılacaklar, uzman çaba ve sabır gerektirmektedir.

Bu yazımızda “dijital kitap tanıtımında” yaşadığımız deneyimlerimizden yola çıkarak; örnek dijital kitap paylaşımının ne kadar etkin rol oynayabileceğini sizlere küçük stratejiler çizerek anlatmak istiyoruz.

Dijital kitap versiyonunuzu farklılaştırınız

“Okuyucu neden dijital kitabımı okumak istesin ki?”… Bu sorunun cevabını bulmuş iseniz oldukça farklı bir fikriniz var demektir. Okuyucuya farklı bir dijital kitap ile ulaşmak istiyorsanız;

  1. Yazar, yazılımcı ve tasarımcıdan oluşan inovatif bir ekip kurunuz. Sinerji ile doğan yeni fikirlere açık olunuz.
  2. Baskılı kitabınızdan farklı bir şey sununuz. Dijital kitabınızı tercih edecek bir nedenleri olmalıdır.
  3. Dijital kitabınızın EPUB-3 format olmasına özen gösteriniz.
  4. Okuyucunun örnek dijital kitabınıza nerede ve ne şekilde ulaşacağına karar veriniz. Bu karar oldukça önemlidir.
  5. Hangi dijital dağıtımcı ağları ile çalışacağınıza karar veriniz. Nasıl hizmetler verdiklerini gözlemleyiniz.


“Farkedilme stratejisi” belirleyiniz

Yayınevi ya da yazar olarak dijital kitap satışlarınızda önce satış hedefi değil, farkedilme stratejisi belirleyiniz:

  1. Bu strateji, dijital kitabın satışa sunulmasından yaklaşık en az 20 gün önce başlamalıdır. 
  2. Kitabınızın dijital versiyonunu sosyal medya ve diğer platformlarda net bir şekilde vurgulamalıdır. Dijital versiyonunuz hakkında doğru elden bilgi vermelidir.
  3. Merak uyandırmalı ve okuyucunun ilgisini dijital kitabın yayınlanacağı tarihe kadar dinç tutmalıdır.
  4. Dijital pazarlamada etkin olan “e-mailing” için çalışacağınız kurum hakkında karar verilmelidir.
  5. Okuyucuya, yakında çıkacak “örnek dijital kitabı” nerede ve nasıl şekilde okuyabileceğini basit ve anlaşılır bir şekilde sunmalıdır.


Örnek dijital kitabınızı üretiniz

Elbette kapak tasarımı, içerik, yapılan eleştiriler ve yorumlar baskılı bir kitabın satılmasında etken olmuştur. Fakat konu dijital yayıncılık ise satış başlangıcı ve süresince örnek dijital kitap ile tüketiciyi tanıştırmanızda oldukça büyük fayda vardır. 

“Örnek dijital kitap” içerik özelliklerini sıralamadan önce faydalarını belirtmek istiyoruz:

  1. Öncelikle okuyucunun dijital kitabınızı nasıl alacaklarını bilmesi açısından örnek dijital kitap oldukça önemlidir. Bu nedenle tüketici ile dağıtımcı arasında köprü görevi görür.
  2. Yazarı hiç tanımayanlar içinde yeni bir tanıtım aracıdır. Sadece örnek dijital kitabınıza bakmak isteseler de bu merakı onlara hediye ediniz. Dijital kitap okuma deneyimini belki ilk sizinle yaşayacaklar.
  3. İyi bir örnek dijital kitap tüketiciye alma kararı verdirir. Tavsiye ettirir.
  4. Daha önceden tüketicinin merakını giderdiğiniz için o tüketicinin korsana karşı ilgisini de azaltır. İlk elden, ücretsiz örnek dijital kitabınız ile tanışarak içinde ne olduğunu bilir.
  5. Tüketici davranış ölçümlemesi ile gelecek stratejilerinizi belirlersiniz.


“Örnek dijital kitap” içerik özellikleri

Örnek dijital kitap, tanıtımda ve satışa yönlendirmede en önemli unsurdur. Çünkü tüketici bugüne kadar pek de bilmediği ve alışık olmadığı bir ürüne para verecektir. Ne olduğu hakkında deneyim yaşatmanız sizin ve onların yararınadır. Yani, örnek dijital kitap karşılıklı avantajlar içeren, olmazsa olmaz tanıtım aracıdır diyebiliriz. Örnek dijital kitap içerik hazırlığında nelere dikkat etmelisiniz?

  1. DRM’siz olmalı ve her platformda (desktopta, tablette, cepte vs.) rahatlıkla okunabilmelidir.
  2. Ücretsiz olmalıdır. 
  3. Kapağında örnek dijital kitap olduğuna dair bir işaret/simge olmalıdır.
  4. Kapak rahat okunmalı ve algılanmalıdır. Baskılı kitapta kullanılan yazı büyüklüğü dezavantaj yaratabilir. Bu nedenle yeni bir düzenlemeye gerek duyulabilir.
  5. İçindekiler sayfası olmalıdır. Okuyucu dijital kitabın tüm bölüm başlıklarını görebilmelidir.
  6. Örnek kitap ne çok kısa, ne de uzun olmalıdır. Bir kitabın %5’i gibi olmalıdır gibi bir orana asla gidilmemelidir. Okuyucunun dijital kitabı satın alması için merak uyandıracak bölüm ya da paragraflar tercih edilmelidir.
  7. Yayınevi künye sayfaları gibi tüketiciyi o an ilgilendirmeyen bölümler içermemelidir. Önsöz yerine baskılı kitabın arkasındaki açıklamalar/yorumlar yeterli olacaktır. Gereksiz bilgiler ile okuyucu meşgul edilmemelidir.
  8. Dijital kitabı satın almak için özel bir sayfa olmalı ve okuyucu bu sayfadan hemen satın alma işlemine başlayabilmelidir.
  9. En önemlisi “metinsel biçimlemdirme” (tipografi) çok profesyonel olmalı ve okurken okuyucuya zevk verebilmelidir. Dijital kitapların estetik bir grafik anlayışa sahip olması aynı zamanda okuyucuya gösterilen saygının da bir ifadesidir.
  10. Okuyucu, örnek dijital kitaba yıldızla not verebilmeli ve beğenisini kitap içerisinden sosyal medya ile paylaşabilmelidir.
  11. Okuyucunun yazarın veya yayınevinin diğer dijital kitaplarından haberdar olması için “üyelik” kolaylığı olmalıdır.
  12. Eğer mümkünse İngilizce ve Türkçe olmalıdır.
  13. Okuyucu, dijital örnek kitap içerisinden e-posta ile yazar ya da yayınevine görüşlerini iletecek alt yapıya sahip olmalıdır.
  14. Örnek dijital kitaplar, okuyucu davranışlarını “ölçümleyebilme” yeteneğine sahip olmalıdır. Mobil cihazların gelişimi ile birlikte tüketici davranışları da değişmektedir. Bu yeni davranışları ölçümleyebilmek ve “real-time” (anında) aksiyon alabilmek artık önem taşımaktadır. Yazar iseniz bu çalışmaları yapabilecek, konusunda deneyimli kişilerle birlikte çalışmaya özen gösteriniz.


Sonuç

Eskiden bir web sitesi açıldığında merak eder; hemen ziyaret ederdik. Oysa şu an ise siz tüketiciye ulaşmak, onun ilgisini yakalamak zorundasınız. Ürününüz ulaşılabilir ve farklı olmalı… 

Dijital pazarlamadaki stratejiler, kendi yöntemlerinizle yaptığınız şeylerin sonucunda çıkan deneyimlerle şekilleniyor aslında. Yani şu an için ortak bir dil yok. Bir başkasının yaşadığı deneyim size farklı düşünmeye yöneltebiliyor. Yeni stratejiler üretme sürecinde artık bireysel çalışmalar, yerini çekirdek çalışma gruplarına bırakıyor. İnovatif düşünce ve stratejiler için yeni düşünsel ve uygulayıcı birliktelikler gerekli... Şirketlerde artık bu yeni disiplin ile yönetilmeye çalışılıyor. 

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.