Cookie

19 Şubat 2015 Perşembe

İki sistem iki major EPUB3 okuyucu

IOS veya Android sistem, mobil cihazların büyük çoğunluğunda kullanılan iki major işletim sistemidir. Bu işletim sistemlerine sahip tablet veya mobil telefonlarda, EPUB-3 format dijital kitap okumak için iki major okuyucuyu önermekteyiz. IOS için iBooks ve Android içinse Gitden Reader okuma aplikasyonlarında rahatlıkla EPUB-3 format dijital kitap okuyabilirsiniz.

Bu iki major okuyucu arasında temel farklılıklar olsa da EPUB-3 formatı görüntüleme performansı konusunda pek çok benzer, ortak noktaları bulunmaktadır. Javascript, MathML, media overlay, SVG, embed font kullanımı gibi birçok EPUB-3 format özellikleri bu iki major okuyucuda ortak temel noktalardır. Fixed-layout ve reflowable tasarım EPUB-3 dijital kitapları kusursuzca görüntülemektedir. Her iki uygulamanın "Reading System" bilgisine sahip olması ayrıca çok önem taşımaktadır. (Reading System özelliği aşağıdaki TEYTAG performans tablosunda RS kısaltması ile belirtilmiştir.)


Android ve IOS işletim sisteme uyumlu Gitden Reader uygulaması hakkında bilgi almak için bu ikona dokununuz.

GOOGLE PLAY: DOWNLOAD GITDEN READER


FOR IOS: DOWNLOAD GITDEN READER


IOS sisteme özel iBooks uygulaması hakkında bilgi almak için bu ikona dokununuz. 

DOWNLOAD: IBOOKS


Performans testleri

Hem BISG hem de TEYTAG tarafından yapılan performans araştırmalarında hem iBooks hem de Gitden Reader okuma uygulaması çok iyi puanlar almışlardır. Aşağıdaki BISG EPUB 3 Grid Test tablosunda Gitden Reader ve iBooks performansta iyi puanlar almışlardır.

BISG EPUB 3 Grid Test


TEYTAG EPUB-3 performans test araştırmasında da bu iki uygulama ilk iki sırayı almıştır. LABook konulu araştırma sayfamızı görüntülemek için dokununuz.

TEYTAG Teyid projesi kapsamında güncel LABook araştırma sayfasındaki tablo


Sonuç: Çapraz platform sorunu artık yok!

Android işletim sistemli mobil cihazlarınızda hem EPUB-3 hem de EPUB-2 format dijital kitapları görüntülemek için Gitden Reader okuma uygulamasını kullanmanızı önermekteyiz. Android sistemli Reeder marka tabletimize Gitden Reader uygulamasını indirip; yaptığımız testler oldukça başarılı olmuştur. Gitden Reader uygulaması ayrıca IOS sistemde de çok uyumlu çalışmaktadır. IOS sistemli Apple mobil cihazlarında ise iBooks uygulamasını kullanmanızı öneriyoruz. 

Her iki uygulamada da görüntülenen EPUB-3 format dijital kitapları üretmek, eğitim amaçlı kitapların görüntülenmesinde çapraz platform sorununu da gidermektedir. Bu nedenle akademik düzeyde yapılacak EPUB-3 format eğitim kitaplarını (örneğin Tübitak kitapları) bu iki uygulamada eş zamanlı test edilmesi önem taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.