Cookie

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Araştırma: Avustralya dijital yayıncılık strateji raporu


Avustralya içerik lisans ajansı The Copyright Agency Limited, Avustralya'nın dijital yayıncılık sektörünün durumu hakkında kapsamlı bir rapor yayınladı.1 Mayıs 2011 raporunda 403 yayıncı ve 1284 yazarın katıldığı bu raporun verilerini sizlere ışık tutmak amacıyla sunmak istedik.

Raporun Ana Hatları

Dijital İçerik Üretimi

Rapordaki tüm yazar ve yayıncıların yarısı dijital ürünler oluşturmaktadır.

Yayıncılık Stratejileri

Bununla birlikte yayıncıların çoğu hala dijital stratejiler geliştirmektedirler. Yayıncıların sadece %15'in diğer yayıncılardan farklı, rekabetçi dijital stratejileri bulunmaktadır. Ayrıca bugüne kadar yayıncıların %26'sı hiç dijital staretji geliştirmemişlerdir.

Dijital Yayın Gelirleri

Dijital yayınlar birçok yazar ve yayıncıların gelirlerine %5'ten az katkı sağlamaktadır. Ancak, yazarların %10'u ve yayıncıların %14'ü bu gelirin yılın ikinci yarısından sonra artacağını düşünmektedir.

Avantajlar

Dijital yayınların daha düşük maliyetlerde oluşturulması, baskı ve depolama giderlerinin olmayışı ve dağıtımda hızlı erişim kolaylığına sahip bir yapısı nedeniyle tüm dünyaya yayılabilmesi yayıncılara büyük avantaj sağlamaktadır.

Dezavantajlar

Dijital pazarlama deneyimi, uluslararası büyük yayıncıların pazar hakimiyeti ve korsan yayıncılık yazar ve yayıncıları düşündüren en büyük üç endişe. (Korsan yayıncılık tehdidini sorun bulanların oranı %41.2, çok uluslu büyük şirketlerin pazara hakimiyeti endişesi %42) Konuya hakim olomama, deneyimsizlik bu pazara giriş için en önemli engel olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenlerden dolayı yenilikçi, farklı, inovatif ürünlerin gelişmesi beklenmektedir.

Telif Hakları

Yazar ve yayıncılar e-kitap telifleri konusunda baskılı yayıncılık sektörünü sollayacaklarını inanmaktadırlar.

Yazılım ve yapım uzmanlığı

Araştırma sonuçları sektör çapında eğitim ihtiyacını vurgulamaktadır. Dijital pazara girişte diğer bir engel de e-kitap yapımı sırasındaki yazılım, teknik beceri eksiliğidir. %42 oranında e-kitap tasarımının çok önemli olduğunu vurgulayan katılımcılar, esas endişenin dijital ürünleri satmak değil, satıcıların deneyim ve bilgisiz oluşlarından dogan kaygı. Yayıncıların %29.6'sı ve yazarların %30,1'i nedene olarak bu bilgi yetersizliğini göstermektedirler.

Diğer

Araştırmaya katılan 2090 kişinin %19'u iPad, %12'si ise Kindle kullanıcısı oluduğu belirtilmektedir.


Araştırmanın sonuç verilerini kapsayan PDF belgesini indirmek için tıklayınız.



Referanslar: 1) http://www.copyright.com.au/Latest_News/CAL_releases_results_from_digital_publishing_trend.aspx

Hiç yorum yok:

Creative Commons Lisansı
N. Erhan Üzümcü isimli yazarın DBOOKMARKS başlıklı eseri bu Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
http://dbookmarksblog.blogspot.com.tr bağlantısındaki esere dayalı olarak.